image104

Gezondheidstesten

Waarom ?

Beide ouderdieren testen op een aantal voorkomende en erfelijke aandoeningen bij het ras is cruciaal voor de gezondheid van hun nakomelingen en zo ook voor de gezondheid van het ras op zich.

Echter is er momenteel geen enkele test verplicht door de KMSH. Er bestaat geen rasfiche voor de Boston terrier en ook geen rasvereniging die regels oplegt. 

Dit is erg nefast voor de fok en de gezondheid van de Boston terrier in België. Vanuit wetenschappelijk onderzoek en de regels uit de ons omringende landen weten fokkers welke testen belangrijk zijn voor ons ras, doch worden ze niet door alle fokkers uitgevoerd.


Hoe is het gesteld met de gezondheid van onze Bostons ?

Vrij goed ! Het ras is nog niet doorgefokt en gaat niet gebukt onder een lange lijst met gezondheidsrisico's.

Echter zijn er maar 888 Boston terriërs gekend bij de KMSH (2019) en wordt er maar met een heel klein deel gefokt wat inhoudt dat men blijft vissen in dezelfde genenpoel.

Hier ligt een grote verantwoordelijkheid bij de fokker om niet telkens met dezelfde dieren of zelfs bloedlijnen te fokken. De Boston terrier wint enorm aan populariteit omwille van zijn goede naam qua gezondheid en guitig actief gezelschapsdier. De wachtlijsten worden lang en stuurt kopers richting broodfok. Wij willen dit graag tegengaan door kopers te sensibiliseren voor de gevaren hiervan en de fok te promoten bij occasionele fokkers met ondersteuning en begeleiding van onze fokbegeleiders.


Wij beschrijven hieronder heel kort de belangrijkste testen en ook de aandoeningen waarop getest wordt.

Voor meer medische informatie over deze aandoeningen plaatsen we enkele goede linken naar informatieve websites of kan je meer info vragen aan je dierenarts. 


BOAS CERTIFICAAT

BOAS = Brachycephal Obstructive Airway Syndrome

Het onafhankelijk platform voor de fokkerij van gezonde honden Pets For Life heeft voor de brachycephale rassen in Vlaanderen paringsadvies uitgebracht in de vorm van het BOAS certificaat en de BOAS index.

De resultaten ingebracht op het platform worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek die ten goede komt aan het voortbestaan van ons ras. Daarom is het belangrijk om zowel de gegevens van de ouderdieren en de nakomelingen in te geven.

Het onderzoek voor het BOAS certificaat omvat 3 fasen:

1. Mate van ooguitpuiling - weegt 1x door 

2. Vernauwing van de neusgaten - weegt 2x door

3. Ademhalingstest - weegt 3x door


Meer informatie over de test en het BOAS evaluatie formulier (in te vullen door de dierenarts) vind je terug op de website van Pets For Life

https://www.cavaliersforlife.eu/nl/


Het behalen van het BOAS certificaat en voornamelijk het fokken met een gezonde combinatie met een zo laag mogelijke BOAS index is erg belangrijk voor de brachycephale rassen, waaronder ook de Boston terrier.

Na de problemen met de brachycephale rassen, het invoeren van het stoplichtsysteem en het fokverbod voor dieren in de rode zone (bvb. de mopshond) die hierop volgde in Nederland maakte dat er in België snel moest gehandeld worden. 

Pets For Life, onder leiding van Dhr. Arnold Jacques, stak de koppen samen met enkele vooraanstaande dierenarts-professoren, de dienst dierenwelzijn en de Vlaamse fokkerijcommissie en ontwikkelden samen de wetenschappelijk onderbouwde test.


Wat dan met de lengte van de neus ? Verdwijnen de kortsnuitigen zoals we ze nu kennen?

Zo een vaart zal het hier in België niet lopen op voorwaarde dat er wordt ingezet op de goodwill en samenwerking onder fokkers en ook overheid. Het is belangrijk om aan te tonen dat we samen werken aan de verbetering van de gezondheid van ons ras door de honden die zwaar leiden onder een BOAS te laten verwijnen onder de populatie. Een gezonde Boston terrier met een neusje van een maatje meer hoeft geen langsnuit te worden. Een neus van een halve duimlengte kan al een verschil maken doch zit het verhaal niet zo simpel in elkaar.

Honden met een plattere snuit kunnen conditioneel beter in orde zijn dan een hond met een langer snuitje. Dit heeft te maken met  het  feit  dat BOAS een complexe conditie is met meerdere symptomen die ook te maken hebben met de inwendige anatomie.

Toch kan men er van uit gaan dat honden " met een neusje" procentueel minder kans maken op een ernstige BOAS dan een echte "platneus". Fokkers en kopers dienen hier rekening mee te houden.


Is de test verplicht voor de KMSH ?

Neen, de test is niet verplicht. Het platform Pets For Life werkt onafhankelijk.

Voor het behalen van onze gezondheidscertificaten, de dek- en nestaangiftes op Myhealthybostonterrier is hij wel verplicht. 

Wij zijn een platform onafhankelijk van de KMSH.

 

Waarom is Myhealthybostonterrier strenger voor de Boston terrier om certificaten te behalen ?

De Boston terrier is een vrij gezond ras en dit willen we zo behouden en verbeteren.  De meeste ouderdieren zullen zich in de groene of oranje zone bevinden. Wij zijn van mening dat combinaties met een verhoogd risico op meer ernstige BOAS of een ademhalingstest met score 3 (ernstige ademhalingsproblemen bij het ouderdier) niet kunnen voor de fok.

Mnr. Arnold Jacques van het platform Pets For Life laat ons weten dat wanneer er voldoende resultaten binnen zijn de lat zal verhoogd worden.


image105

Meer info over BOAS of BOS

Bijna elke kortsnuitige hond heeft BOAS

Eigenaars en fokkers mogen hun kop niet in het zand steken en dit probleem ontkennen.

De meeste kortsnuiten waaronder de Boston terriers vallen in de categorie met lichte symptomen en kunnen een volwaardig gelukkig leven lijden.


Eigenaars van kortsnuiten moeten met een aantal zaken rekening houden

- door de korte snuit heeft de hond een zwakke thermoregulatie

- de meeste honden snurken af  en  toe  tot  vaak

- wanneer de hond met  BOAS  meer moeite moet doen om te ademen kan hij door de verhoogde druk in de borstkas last krijgen van maagproblemen zoals frequenter braken en maagzuur -> aangepaste goed verteerbare voeding en indien nodig het toedienen van maagzuurremmers kunnen helpen


Het Brachycephaal Syndroom is een complex van aandoeningen aan de voorste luchtwegen. Ze kunnen allemaal bij hetzelfde dier tegelijk voorkomen maar dat hoeft niet, of in ieder geval niet die mate dat ze allen klinische klachten veroorzaken. De anatomische afwijkingen die tot de moeilijke ademhaling leiden zijn

  • Vernauwde neusgaten
  • Te lang en/of dik zacht gehemelte
  • Vergrote amandelen
  • Afwijkende bouw van de larynx
  • Te smalle luchtpijp (trachea hypoplasie)


lees verder

https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/brachycephaal-obstructief-syndroom


image106

Noodzakelijke testen naar erfelijke aandoeningen

Bij de Boston terrier

HSF 4 gen


Dit onderzoek gebeurt via een speekseltest. Met een mondswab neemt men wat speeksel en gaat met het DNA van de hond onderzoeken naar aanwezigheid van het HSF 4 gen verantwoordelijk voor de juveniele katarakt. Deze aandoening zorgt ervoor dat hondjes op zeer jonge leeftijd (6m  tot  2  jaar) blind worden. Het ouderdier kan vrij van het gen zijn, drager of lijder. Of een hond drager is en dus zelf niet ziek kan je niet zien, maar hij kan de ziekte wel doorgeven aan zijn nakomelingen.


ECVO  onderzoek


Het  ECVO  onderzoek  is  een  uitgebreid  oogonderzoek  naar  erfelijke  oogaandoeningen  door  een  gespecialiseerd  oftalmoloog-dierenarts.


Hoe  vaak  komen  oogaandoeningen  voor  bij  Boston terriers  ?

1%  (glaucoom) tot  6%  (  Prolaps  derde  ooglid)  voor  de  ernstige  aandoeningen. 


Patella  onderzoek


Patella luxatie of losse knieschijven is een aandoening van het kiegewricht. Bij patella luxatie schuift de knieschijf (even) naast het gewricht. 

Het  Patella  onderzoek  gebeurt  bij  de  dierenarts .  Elke  knie  wordt  afzonderlijk  onderzocht.  

Patella onderzoek

Patella onderzoek 

Erfelijke en niet erfelijke aandoeningen

Lijst met aandoeningen bij de Boston terrier

Volgende aandoeningen kunnen ook voorkomen bij De Boston. Laat je niet afschrikken door de lengte van de lijst. De meeste aandoeningen zijn zeldzaam en niet alle aandoeningen zijn erfelijk !

Aandoeningen met een * komen frequenter voor.


Dermatologisch:

Canine alopecia: ernstig vachtverlies met huidproblemen

* Color dilutio alopecia: komt voor bij Bostons die gedilueerde kleuren hebben zoals grijs, merle 

Atopie of allergische dermatitis

*Huidplooidermatitis of intertrigo aan de kop en de staart

Huidtumoren 


Neurologisch

*Aangeboren doofheid : honden met blauwe ogen en/of een gevlekte vacht hebben een groter risico

*Malformatie van de ruggengraat zoals hemivertebra en spina bifida en malformatie van caudale wervels ;  honden met een “screwtail” of staart in de vorm van een kurkentrekker hebben een groter risico.

Hersentumor (primair, glioom)


Urogenitaal:

*Dystocie  of  problemen  tijdens  de  bevalling:  komt vrij vaak  voor indien het teefje een  afgeplat  bekken heeft en vanwege de  vrij  grote  hoofden  van  de  pups.  Alsook kan er weeënarmoede voorkomen. Vermijden  om  te  fokken  met  te  kleine  en  te  jonge  teven  kan preventief werken. 

Bij  de  reu  :  hypospadie,  cryptorchidie  (vaak  erfelijk)


Cardiovasculair - Respiratoir - Bloedziekten:

Vasculaire ring anomalie aan de rechter aorta brug

Aorta stenose

Degeneratie van de atrioventrikulaire klep

Tumor van  de  aorta

Pelger-Huet  anomalie  (PH)

Hemangiosarcoom 


Endocrinologisch:

Hypothyroidie of traag werkende schildklier

Hyperadrenocorticisme 


Gastro-intestinaal 

Dilatatie van de slokdarm

Pylorus stenose


Spieren en skelet:

Hazenlip en open gehemelte

Swimmer puppy syndrome

Osteochondrodysplasia ; voornamelijk voorpoten en rug


Bron:  Medical,  genetic  and  behavioral  risk  factors  of  Boston  terriers  by  Ross  D.  Clark,  DVM  (2014)